Miten aloittaa ulkokiipeily – ulkoboulderoinnin ABC
Aurinko paistaa ja kiipeilijän sormia kutkuttaa! On aika lähteä tutustumaan ulkoboulderointiin.
Siirtyminen muovilta kiville voi tuntua hankalalta, ainakin jos sen joutuu tekemään yksin, ilman kokeneempien kavereiden jeesiä. Mutta ei hätää, tämän postauksen neuvoilla pääset turvallisesti alkuun.
Minne mennä?
Diginatiivien kiipeilijöiden paras ystävä on taskutopo puhelimessa eli suomalainen, mutta maailmanlaajuinen sovellus 27crags. Sieltä löydät lähellä olevat sektorit ja kuvat reiteistä sekä reittien tiedot (esim. mistä reitti alkaa, mikä sen greidi on ja paljon muuta tähdellistä ja vähemmän tähdellistä tietoa). Osa sektoreista kuuluu maksulliseen premium-palveluun, osan ollessa ilmaisia community-topoja.
Jos sen sijaan olet digisaurus niin topoja löytyy myös ihan perinteisten kirjojen muodossa. Etelä-Suomen bouldertoposta on luvassa uudempi versio, eikä vanhasta ole otettu enää uutta painosta. Kaupoista kirjaa voi olla haastavaa löytää, mutta Facebookin Kiipeilykirppikseltä saattaa jokunen opus löytyä.
PK-seudulla aloitteleville ulkokiipeilijöille loistavia pähkinöitä purtavaksi tarjoavat mm. Lintukallio, Taivaskallio, Fallbacka, Myllypuro, Hanikka, Vuohimäki sekä moni muu. Kiipeilijän raamattu eli topo kertoo sinulle myös reittijakauman, jonka kautta voit tsekata, että alueella on sinua kiinnostavaa kiivettävää.
Huom! Assis on sama kuin sit start tai sittari tai SDS eli sit down start eli istumalähtö, jolloin kankkusi tulisi reitin alussa osua patjaan. Yleisen hyvän tavan mukaan pädejä ei saisi kasata pepun alle montaa, sillä tiukat sittarit helpottuvat huomattavasti mitä korkeammalta aloitat. Stand start taas lähtee seisoen. Näiden kahden välistä löytyy jos jonkinlaista “low crouch starttia”, jotka välillä tuntuvat melko heprealta myös kokeneemmille kiipeilijöille.
Tiukka assis
Tiukka stand start
Kun crägi on valittu niin ei muuta kuin fillari alle ja menoksi. Paitsi toki kamat pitää ensin pakata.
Mitä messiin?
Tärkeimpiä välineitä kiipeilyssä on tietysti sopivan napakat kiipeilykengät ja laadukkaat pädit, jotta uskaltaa yrittää täysillä! Lisänä kannattaa pakata teippiä, lämppävälineet sekä ihonhoitokamat. Ja eväät. Tietty.
Sendikengät
Oikeiden kiipeilykenkien valinnassa sinua auttaa Boulderkeskuksen asiantunteva asiakaspalvelija. Voit katsoa kenkävalikoimaa täältä.
Huom! Täysihintaisten kenkien ostaja saa kaksi kiipeilykertaa BK:n halleille kaupan päälle
Jos omat kengät alkavat olla jo liian kuluneet suomalaisille pienille graniittilistoille, niin kengänpohjaus on hyvä vaihtoehto. Kengänpohjauspalvelu, Shoedoctor, tekee kengistä kuin uudet. Toki sillä erotuksella, että ne ovat heti täydellisen käyttömukavat juuri sinun jalassasi.
Pädit
Pädeistä laadukkaimpia (ja kauneimpia) ovat ehdottomasti Organic Climbingin pädit. Organic crash pad -valikoimasta Boulderkeskukselta löytyy:
- todella iso ja täyteläinen Big Pad
- kompakti, mutta turvallinen Full Pad
- lisäpädinä erikoistarpeisiin Briefcase Pad
- Blubber Pad eli taikamatto, jolla peitetään pädien väliin jäävät nilkantappajakolot sekä
- ihana “fontsupädi” eli Slider Pad niihin koloihin, joihin ei normi pädi mahdu
Organic pädimeri siintää värikkäänä Ahvenanmaan auringon alla
Jos et halua ostaa omaa pädiä heti ensi kättelyssä, niin voit myös vuokrata sellaisen: Padadise-niminen pädinvuokrausfirma toimii Helsingissä Boulderkeskuksen kautta ja ulkomailla mm. Fontainebleun kiipeilymekassa, Espanjan parhailla bouldereilla Albarracinissa ja Alcanizissa sekä Etelä-Afrikan kiipeilyparatiisissa Rocklandsissa. Buukkaa haluamasi pädi netin kautta haluamallesi päivälle ja kellonajalle, ja sitten vain kipaiset patjan mukaasi Boulderkeskukselta. Ja ei muuta kun kiipeämään!
Iho
Suomalainen kivi on pääosin kylmää ja karkeaa. Nahat ovat siis kovilla ja moni sessio päättyy ennen aikojaan kun sormenpäistä on raastettu pois se viimeinenkin kitka. Hyvä teippi on näissä tilanteissa kultaakin kalliimpaa ja viilalla saat hiottua suurimmat kovettumat pois fläppereitä aiheuttamasta. Pakkaa siis ainakin teippi+viila/hiomapaperia mukaan laukkuusi.
Magnesiumia eli mankkaa tarvitaan myös ulkona. Laatueroja on ja vain testaamalla löydät itsellesi parhaiten sopivan. Tsekkaa valikoima täältä. BK tiimin omat lempparit ovat Friction Labs supermankat ja huippusileä Tokyo Powder. Ihon ollessa kuluneimmillaan, on nestemankka esim. Black Diamond Black Gold erityisen tehokasta ja riittoisaa kamaa!
Kiipeilysession jälkeen mankattu ja kulunut nahka huutaa hoosiannaa, jolloin hyvänä helpotuksena tulevat käsienhoitotuotteet kuten ClimbOn ja Rhino skin. Pääset taas nopeammin uudemman kerran projektin pariin, kun pidät huolen, että iho pääsee palautumaan sessioiden välissä.
Muuta
Pakkaa mukaan myös kiipeilyharja otteiden viimeistelyyn sendejä varten ja pahimpien mankkojen poisharjaamiseen ennen lähtöä.
Expert-tason harjaushommia naisten tiimin toimesta
Viimeisempänä, mutta ei tosiaankaan vähäisempänä: ota mukaan vettä ja evästä, jotta energiatasot pysyvät korkeina! Ja kahvia! Sekät tietty skumpat, jotta voit juhlia uusia greidejä ja supersendejä.
Mites kivillä?
Lämppä
Suosittelemme aina lämppäämään hyvin ennen projektille hyökkäämistä! Ota mukaan kumppanauha, jolla saat pyöriteltyä olkapäät auki ja “donitsi” eli forearm trainer sormilämppää varten. Pyörittele myös polvet, nilkat ja kyynerpäät sekä ranteet. Kiipeä alle pari omaa maksimigreidiäsi reilusti alle olevaa reittiä saadaksesi hyvän tatsin kiveen.
Pädien asettelu
Kun olet löytänyt tiesi kiville ja sieltä itsellesi sopivan reitin, on aika asetella pädit ennen kiipeilykenkiin astumista. Yleisin virhe on laittaa pädi liian lähelle kiveä: mitä ylemmäs kiipeät, sitä luultavimmin pudotessasi päädyt kauemmas ulos kivestä. Tarkastele myös reittiä ennen kun lähdet kiipeämään: usein reitti ei kulje pelkästään suoraan ylös, vaan sillä tapahtuu myös sivuttaisliikettä. Silloin pitää pädit asetella koko matkan alle tai kiipeilykaverin pitää siirtää pädiä kiipeilyn aikana.
Kuumottava kivi selän alla muuttuu vähemmän kuumottavaksi kun sen pädää tarkasti
Kun luet reittiä, mieti mahdolliset vaaran paikat: mikäli reitillä on esimerkiksi pitkä muuvi oikealle, jossa mahdollisuutena on vasemman käden lipsahtaminen, tulee lentoratasi (ja alastulosi) melko helposti olemaan aika paljon enemmän oikealla kuin suoraan alla. Huomioi myös isot kivet ja juuret, epätasainen “ländi” eli alastulo ja pädien väliin jäävät kolot. Koloon on helppo taittaa nilkkansa. Tämän voi estää esimerkiksi erilaisin lisäpädein (ks. yltä blubber ja fontsupädi) ja asettamalla pädit niin, että kolo on paikassa, johon vähemmällä todennäköisyydellä tulet alas. Hyvä pädikombo on ainakin yksi iso pädi, yksi pienempi ja vaikka fontsu pädi tai blubber turvaamaan muut kohdat. Aseta siis pieni pädi lähemmäs kiveä ja iso ottamaan koppia, jos tiput topista.
Blubber-pädi eli taikamatto varmistaa ettei kiipeiljä taita nilkkaansa pädien väliin
Spottaaminen
Spottaaminen tarkoittaa kaverin turvaamista alhaalta käsin. Ei toki sitä, että spottaaja nappaa tippuvan kaverinsa syliinsä supermies tyyliin vaan sitä, että tämä pysäyttää kiipeilijän liikeradan patjalle tulon jälkeen. Hyvä spottaaja on valmiina kuin maajoukkuetason maalivahti: kädet pois taskuista ja katse kiipeilijässä. Parasta on yrittää työntää kiipeilijän painopisteen yläpuolelta (noin lapojen kohdalta) niin, ettei kiipeilijä kaadu patjan ulkopuolelle. Kiipeilijän kannattaa kertoa etukäteen spottaavalle kaverille, mikäli aikookin kokeilla jotain yllättävää betaa – näin ei spottaaja ota vahingossa kenkääsi vastaan naamallaan.
Huom! Pidät kädet ojossa valmiina ja peukalot kiinni muissa sormissa, näin peukku ei pääse revähtämään vahingossakaan.
Spottaaja oikeaoppisesti kädet ojossa valmiina kuin Hrádecký
Spottaaja, muista pysyä tyynenä ja tukea kiipeilijää kannustamalla rauhallisesti. Jos siirrät pädejä, tee se häsläämättä ja kerro siitä kaverille, vaikka sanomalla, että “hei pädit on nyt tosi hyvin” ettei siirtämisestä aiheutuva kahina säikäytä kiipeäjää.
Spottaaja puun ja kuor….kiven välissä varmistamassa ettei kiipeilijä kapsahda katajaan
Harjaaminen
Otteiden harjaaminen on aina in – niin sisällä kuin ulkona! Kun extramankat ja risut ja männynkävyt on saatu pois otteilta, on reitin kiipeäminenkin paljon todennäköisempää, turvallisuudesta puhumattakaan. Harjaathan myös lähtiessäsi mankat ja mahdolliset tikkimerkit pois kiveä kauhistamasta.
Joskus pitkä harjakaan ei riitä, silloin tarvitaan käden ojennus kaverilta
Skumppaoikeudet
Kun kiipeät jotain itsellesi vaikeaa, uuden greidin tai toistanut oman maksimigreidisi, olet ansainnut skumppaa (tai vaikka limppaa tai suklaata – whatever floats your boat). Skumppaoikeudet kuuluvat oleellisesti ulkokiipeilyyn. Pidä siis shamppakaljat kylmänä ja ei muuta kuin poksauttelemaan!
Viimeisenä, mutta tärkeimpänä: Ulkokiipeilyn ETIKETTI
Tarkemmat ohjeet ja hyvät vinkit löydät täältä, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi ne tärkeimmät:
- Seuraa SKIL Access Facebook-sivua @SKIL access ja tsekkaa 27cragsistä access-välilehden tiedot: noudata ohjeita ja kieltoja, mikäli sellaisia on.
- Jos liikut autolla, pysäköi aina laillisiin paikkoihin ja niin, ettei autosi jää kenenkään tielle. Tsekkaa ehdotetut parkkipaikat toposta. Jos parkkis on täysi, siirry suosiolla muualle.
- Laita tietosi (esim. puhelinnumerosi) näkyville, niin sinuun voidaan ottaa yhteyttä, jos autosi on muiden tiellä.
- Ole ystävällinen ohikulkijoille, maanomistajille ja kanssakiipeilijöille. Tai oikeastaan: ole ystävällinen kaikille. Aina.
- Älä melua, roskaa tai muutenkaan käyttäydy kuin dorka. Ihan perussettiä.
- Kerää kimpsut, kampsut ja ne skumppapullojen korkit mukaasi lähtiessäsi. Harjaa myös mankat ja tikkimerkit pois kiveltä!
Ja hei, liity kiipeilyseuraan! BK Climbers ry:n jäsenenä saat kattavan kiipeilyvakuutuksen onnettomuuksien ja tapaturmien varalle sekä alennuksia Boulderkeskukselta ja paljon muuta.
Nautinnollisia hetkiä ulkokivillä toivottaa,
BK Tiimi <3